műterep

műterep

A műterep

2016. február 23. - Műterep

A Műterep a Magyar Képzőművészeti Egyetem elsőéves Képzőművészt-elmélet MA szakos hallgatóinak a projektje. A blogon az egyetem Tihanyi Művésztelepéhez kapcsolódó alapkutatás eredményeit mutatjuk be. A Tihanyi Művésztelep (hivatalos nevén Somogyi József Művésztelep) 1975-től kezdődő történetének feldolgozásához, kronológiájának összeállításához, az egyetemi archívumban található dokumentumok voltak a segítségünkre. Vizsgáltuk a művésztelep kialakulásának kultúrpolitikai vonatkozásait, Tihany kulturális szerepét, valamint az oktatási és kortárs képzőművészeti kontextusokat. Az utóbbit, egyetemi hallgatókkal és oktatókkal készített interjúk segítségével. 

A projektet és a munkamódszerünket egy csillagtúrához lehetne hasonlítani, amely önálló mini kutatások segítségével a művésztelep lehetőségeit vizsgálja. A látszólag szerteágazó témák, mint a művésztelep története és jelene, a műkereskedelem fellendítésére szervezett események, a múzeumtörténet, valamint a kortárs (művészeti) lehetőségek, mind a tihanyi telepből indulnak ki és oda is vezetnek vissza. Arra a kérdésre keressük a lehetséges válaszokat, hogy mit jelent nekünk, a Magyar Képzőművészeti Egyetem hallgatóinak és az oktatóknak a tihanyi Belső tó partján, természetvédelmi környezetben található művésztelep? Mit jelent a telep Tihanynak, az ottlakóknak, vagy akár az „időszakos” művészetkedvelő nyaralóknak? És végül a felmerült igényekkel összhangban milyen elképzelések valósíthatóak meg, nem is feltétlenül a kötelező művésztelepi gyakorlat keretei között, hanem az egyetem olyan fontos oktatási bázisaként, ahol az egyéni alkotás mellett ugyanúgy helyet kap az együttműködésen alapuló projektek megvalósítása, a környezeti adottságok kihasználásával, vagy akár anélkül.

IMG 2754

A bejegyzés trackback címe:

https://muterep.blog.hu/api/trackback/id/tr318414978

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása